CENTRE HYPATIA
PER QUÈ L'EDUCACIÓ FINLANDESA ÉS DIFERENT?
Cada vegada més als professionals de l'educació se'ns planteja la necessitat de canvis en aquesta per donar resposta adequada als alumnes, que en el futur hauran de desenvolupar la seva vida professional en una societat en la qual els canvis es donen molt ràpidament tant qualitativament com quantitativament. Però aquests canvis no només han de mirar cap als alumnes, sinó que no podem descuidar que els mestres pedagogs, psicòlegs,etc també necessiten importants modificacions en la seva formació.
Una vegada dit això, la paradoxa de l'educació està en el fet que sempre ens centrem en el professorat, els alumnes i la formació d'ambdós, però oblidem que el poder del canvi es fonamenta principalment en les Institucions i estaments educatius d'un país.
Si en general el país no pensa en l'educació com el seu futur, evidentment els canvis que es puguin donar no serán mai suficients ni s'adequaran a la societat del moment.
L'educació necessita no només idees, modificacions de currículums, formació dels professionals, sinó també recursos econòmics i evidentment humans.
Una societat que vol créixer ha de donar fonamentalment resposta a les carències que actualment trobem en la nostra educació i no parlem només de modificar currículums, de formació continuada, de valorar la vocació i la preparació dels professionals, etc. sinó que fonamentalment parlem de donar els recursos necessaris tant econòmics com humans, perquè es pugui arribar a què les idees i les innovacions en el marc escolar i universitari no quedin en el millor dels casos, en projectes que es porten a terme per l'esforç i interès d'aquells que tenen una visió de l'educació diferent de la que actualment es té.
Si no ho fem així, si no dediquen idees i al mateix temps recursos econòmics, els canvis com sempre es quedaran a mig camí.
